Menú

dimecres, 23 de febrer del 2011

Miquel Porcel i Riera

Porcel i Riera, Miquel (Manacor, Mallorca 1869 - Barcelona, 1933) Pedagog. Fou regent de l'Escola Pràctica de la Normal i professor de pràctiques de la mateixa (1891) a la Ciutat de Mallorca, on tingué també un col·legi privat. D'orientació lliberal, regionalista, i eclèctic, introduí l'activisme moderat i la graduació cíclica de l'ensenyament, sobre la base de quatre graus: preparatori, elemental, mitjà i superior, i publicà llibres de text acords amb aquesta graduació.

El 1892 publicà "Memoria sobre el trabajo manual", fruit de la seva estada a Näas (Suècia) pensionat per la diputació de Balears. A partir del 1893 organitzà colònies escolars de vacances. El 1895 publicà un "Curso completo de enseñanza primaria con arreglo al método cíclico", del qual arribà a fer tirades d'un milió d'exemplars. Col·laborà a la revista "El Magisterio Balear" i publicà molts treballs relacionats amb l'ensenyament. El 1939 foren desautoritzats els seus texts.

Altres obres de Miquel Porcel i Riera són: "Grado Preparatorio", "Grado Elemental", "Grado Medio", "Grado Superior", "Gramática castellana", "Vocabulario mallorquín - español", "Los trabajos manuales en la escuela primaria", "Diario de una colonia escolar en Baleares", "Reglas de educación moral y política", i "El problema escolar en Baleares". "Ensayo de solución total".

Es podria dir que Miquel Porcel i Riera possibilità la renovació educativa a Mallorca i va difondre el seu mètode arreu de l’Estat, l’Argentina, Cuba i Equador. Així, la Conselleria de Cultura reconeix la seva tasca a favor de la llibertat en l’ensenyament mitjançant els premis al valor educatiu que duen el seu nom. Però pocs anys després d’haver engegat la renovació educativa que tenia com a objectiu democratitzar l’educació i modernitzar-ne els mètodes, el somni de Miquel Porcel Riera s’esfumà.

Part d'aquest text ha estat extret de l'Enciclopèdia Catalana.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots deixar el teu comentari...